Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kurk-vloeren.be
Kurk-vloeren.be

Kurkvloeren: voor- & nadelen

Kurk is een warm en zacht materiaal dat steeds vaker terugkomt in reguliere woningen. Z’n duurzaamheid en veelzijdigheid maakt kurk een geliefd materiaal. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van kurkvloeren? Je leest het in dit artikel.

Offertes aanvragen

 

 

Voordelen kurkvloeren

Een kurkvloer ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook vele voordelen:

 • Ideaal materiaal bij renovaties: kurkvloeren hebben een minimale opbouwhoogte. Hierdoor moet je de volledige vloer niet gaan uitbreken én bespaar je heel wat kosten.
 • Goede akoestische & thermische isolator: kurkvloeren zijn heel stil. Wanneer je er op loopt, heb je geen last van gekraak of getik. Bovendien voelt kurk van nature aangenaam zacht en warm aan, waardoor je geen koude voeten zal krijgen.
 • Veel mogelijkheden qua vormgeving: er zijn heel wat verschillende kleuren, structuren en vormen in kurk te verkrijgen. Denk maar aan kurk op rol, laminaat en parket uit kurk, kurktegels,…
 • Waterbestendig & brandwerend: van nature bezit kurk deze interessante eigenschappen. Hierdoor is het materiaal ook uitermate geschikt om in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers te plaatsen.
 • Onderhoudsvriendelijk: kurk is antistatisch, dat wil zeggen dat de vloer geen stof aantrekt. Hierdoor is een kurkvloer eenvoudig te onderhouden. Is je vloer bovendien voorzien van een vuilafstotende laklaag? Dan is het ook een goede vloer voor mensen met gevoelige luchtwegen, astma of allergieën.
 • Lange levensduur: een kurkvloer kan tot wel 25 jaar meegaan. Door de stevige souplesse van kurk, kan het materiaal vrij zware objecten dragen. Bovendien krijgt de vloer snel z’n oorspronkelijke vorm terug wanneer je die objecten weghaalt.
 • Duurzaam & milieuvriendelijk product: kurk is afkomstig van de boomschors. Aangezien boomschors telkens weer terug groeit, heeft dit materiaal een minder grote ecologische voetafdruk. Bovendien is kurk ook 100% recycleerbaar.

 

 

Nadelen kurkvloeren

Kurkvloeren hebben natuurlijk ook enkele minpuntjes. Lees hieronder welke die zijn:

 • Niet kleurvast: wanneer je kurkvloer intensief aan UV-stralen wordt blootgesteld, kan die na verloop van tijd verkleuren. Een mogelijkheid om dit tegen te gaan is om je kurkvloer te voorzien van een laklaag.
 • Slijtagesporen: bij intensief beloop kan je kurkvloer slijtagesporen vertonen. Ook je hond of kat kan met z’n nagels de kurkvloer beschadigen.
 • Moeilijk te verwijderen: kurkvloeren worden stevig verlijmd aan de ondergrond. Hierdoor zijn ze wel een stuk minder eenvoudig te verwijderen.
 • Regelmatig vernieuwen van laklaag noodzakelijk: de meeste kurkvloeren worden afgewerkt met een beschermende laklaag. Bij intensief gebruik moet de laklaag na verloop van tijd vernieuwd worden.

 

TIP: vraag vrijblijvend advies aan een kurkspecialist!

Wij raden je aan om meteen te kiezen voor een iets duurdere kurksoort van een hoogwaardige kwaliteit. Je maakt deze keuze echter niet alleen. Via onze offertedienst kom je in contact met verschillende professionals uit je regio. Bij hen kan je terecht voor vrijblijvend advies over je toekomstige kurkvloer. Ook wat betreft het onderhoud van de vloer, kan je bij een vakman terecht voor al je vragen.

Kurkspecialist nodig? Dan ben je aan het juiste adres! Start je aanvraag hier.

 

 

Kurkvloeren nadelen

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.